Kulüp başkanları yandı! Herkes kendi dönemindeki borçlardan sorumlu olacak

Eski milli futbolcu, AK Parti Milletvekili Alpay Özalan, yakında Meclis gündemine gelecek Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı.

Kulüp başkanları yandı! Herkes kendi dönemindeki borçlardan sorumlu olacak

A Milli Futbol Takımı formasını en fazla giyen isimler arasında yer alan ve yeşil sahalarda Türkiye'yi Avrupa'nın üst düzey liglerinin yanı sıra Uzak Doğu'da da başarıyla temsil eden Alpay Özalan, kısa süre içinde TBMM Başkanlığına sunulması beklenen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin detaylarını anlattı.

TBMM İdare Amiri ve AK Parti İzmir Milletvekili Özalan, "İçeriğiyle ilgili kapsamı geniş, çok boyutlu bu alanın tamamıyla düzene koyulması ve sonuca bağlanması için ciddi mesai harcanıyor ve bu güç çalışmanın artık sonuna geldik, bitirmek üzereyiz" dedi.

Sözkonusu kanun teklifinin bir an önce Meclis'e gelmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı bulunduğunu dile getiren Özalan, özellikle büyük kulüplerin borç içinde yüzdüğünü hatırlatarak, kanunun bu konuda kulüp başkanlarına büyük sorumluluklar yükleyeceğini kaydetti. Özalan şu bilgileri verdi:

YÖNETİCİ VE BAŞKANLAR SORUMLU OLACAK
"Bana göre teklifin en önemli maddesi kulüp yöneticilerinin ve başkanlarının, bulundukları dönemdeki borçlardan sorumlu tutulmasıdır. 'Dört Büyükler' olarak adlandırılan Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un toplam borcu 25 milyar lirayı aşıyor. Borçlanma yalnızca 'Dört Büyükler'e özgü bir sorun değil. Mesela alt lig takımlarının 300 milyon liraları bulan borçları bulunuyor. Geçmiş harcamaların kurallara bağlanması ve denetim noktasında eksiklikler bulunuyordu. Bu eksiklikle beraber yanlış uygulamalar neticesinde içinden artık çıkılması çok zor bir duruma düşüldü. Diğer taraftan spor evrenseldir ve bu alanda devletlerden ayrı uluslararası kuruluşlar da bulunuyor. Söz konusu kurumların bakış açılarının da dikkate alınması gerekiyor."

DERNEKTEN AYRI BİR TÜZEL KİŞİLİK
"Dernek tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişilik oluşturuyoruz. Spor kulüplerine bağlı olabilecekleri gibi tamamen ticari amaçlı kurulan, başarı elde edip ekonomik kazanç elde etmeye de imkan tanıyan, müstakil spor anonim şirketlerinin oluşumunu yasal zemine kavuşturuyoruz. Spor kulüplerinin zorunlu organları neler olacak? ihtiyari organları nasıl olacak? Tescil aşamalarında neler aranacak? Yöneticilerinde olması gereken nitelikler neler olacak? Üyelikler ve sona ermeleri nasıl olacak gibi birçok başlık ve detay bu hususun altında bulunuyor." 

GELECEKTEKİ GELİRLER HARCANAMAZ

"İki spor anonim şirketinin birleşmesi, bildiğiniz üzere Türk Ticaret Kanunu'nun, birleşme ve bölünme kural ve kaideleriyle yönetilebilir fakat iki spor kulübü de birleşmek isterse ne olacak? İşte bunun için usul ve esasların da hukuki zemine ihtiyacı var. İnşallah bunu da yapıyoruz. Çok önem verdiğimiz bir konu da denetim... Eksikliğin ve kurallara kasıtlı uymayışın tespiti ancak denetimle mümkündür. Bu çerçevede spor kulüplerinin ve spor anonim şirketlerinin denetimini, gerektiğinde bağımsız denetim kuruluşlarının da devreye alınabilmesine kadar sıkı kurallara bağlayacağız. Bütçe ve harcama ilkeleri üzerinde ciddi çalışmalarımız var. Alacak devri ve borçlanma sınırlaması ile iş başındaki yönetimlerin, gelecek yönetimlerin zamanındaki gelirleri dahi harcamasının önüne geçmeyi düşünüyoruz." 

BAZI KULÜPLERİN 5 YILI İPOTEK ALTINDA
"Baktığınızda bazı kulüplerin gelecek 5 yılının ipotek altında olduğunu görüyoruz. Bu yüzden bazı yöneticilerin suistimaline uğrayan borç alma, borç verme gibi hususlar da sıkı kurallara bağlanıyor. Yapılacak tüm işlemlerin banka ve PTT gibi kuruluşlar üzerinden yapılmasıyla inşallah kayıt dışılığın da önüne geçeceğiz. Kurallara uymayanlara ciddi yaptırımlar olacak. Bu kapsamda yöneticileri, uğrattıkları zararlardan bizatihi, şahsi malvarlıklarıyla da sorumlu tutarak anonim şirketlerde perdenin arkasına saklanma hususunun da önüne geçiyoruz. Mali sorumluluğun yanı sıra bazı ihlallerin de cezai sorumlulukları doğacak." 

ÇALIŞMANIN SONUNA GELDİK
"Altını çizerek belirtmek gerekir ki teklifimiz, tüm spor dallarındaki spor kulüplerini, federasyonlardan ise Türkiye Futbol Federasyonu dışında, çünkü bildiğiniz gibi ayrı bir kanunu bulunuyor, tüm federasyonları kapsıyor. İçeriğiyle ilgili kapsamı geniş, çok boyutlu bu alanın tamamıyla düzene koyulması ve sonuca bağlanması için çok ciddi mesai harcanıyor ve bu güç çalışmanın artık sonuna geldik. İnşallah bitirmek üzereyiz."  AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner74

banner75